O plemene

Staroanglický ovčiarsky pes
Old English Sheepdog
PÔVOD: Veľká Británia
POUŽITIE: pastiersky a sprievodný pes
KLASIFIKÁCIA: 1. skupina - ovčiarske a pastierske psy s výnimkou švajčiarskych;
 1. sekcia - ovčiarske psy, bez skúšky

Dátum publikovania platného štandardu: 24. 06. 1987


 

Celkový vzhľad

Silný kvadratický pes, symetrický, zdravý a výkonný. V žiadnom prípade nemá byť vysokonohý; po celom tele je bohato osrstený. Je zavalitý, svalnatý, robustný, s mimoriadne inteligentným výrazom. Prirodzená vonkajšia línia nemá byť umelo upravovaná strihaním.

 

Charakteristika

Je veľmi vytrvalý. Horná línia mierne stúpa. Pri pohľade zhora má hlava hruškovitý tvar. V kroku a pri pomalom pohybe je pre neho typické rolovanie - mimochod. Jeho štekot je typický špeciálnym tónom. 

 

Povaha

Znášanlivý pes s vyrovnanou povahou, odvážny, verný a dôverčivý, bez stôp nervozity alebo neodôvodnenej agresivity.

 

Hlava a lebka

Je v správnom pomere k veľkosti tela. Temeno priestranné, pomerne kvadratické. Nad očami dobre klenuté, čelový sklon výrazne vyvinutý. Papuľa mocná, kvadratická a akoby odrezaná; približne polovičnej dĺžky ako celá lebka. 

 

Nos

Veľký a čierny, so širokými nosnými dierkami. 

 

Oči

Umiestnené dosť ďaleko od seba, tmavé alebo rybie, akceptujú sa aj obidve oči modré. Svetlé oči sú nežiaduce. Uprednostňujú sa pigmentované viečka. 

 

Uši

Malé a ploché, nesené po stranách hlavy. 

 

Papuľa a chrup

Silné, veľké a rovnomerne postavené zuby. Silné čeľuste s perfektným, pravidelným a úplným nožnicovým zhryzom, t. j. horný rad rezákov bez medzery dosadá pred spodný rad a zuby stoja kolmo na čeľusť. Kliešťový zhryz je prípustný, ale nežiaduci. 

 

Krk

Pomerne dlhý, silný, ladne klenutý. 

 

Predok

Absolútne rovné predné končatiny, ktoré dobre držia telo. Silné kosti. Lakte ležia tesne pri hrudníku, plecia majú byť uložené dobre dozadu a v kohútiku sa majú približovať. Ťažké plecia sú nežiaduce. Staroanglický ovčiak je v kohútiku nižší ako v bedrách. 

 

Trup

Dosť krátky a kompaktný, s klenutými rebrami a hlbokým priestranným hrudníkom. 

 

Zadok

Veľmi stabilná, široká a mierne klenutá bedrová partia. Stehná dobre zaoblené a svalnaté. Predkolenia dlhé, dobre vyvinuté, kolenné kĺby dobre zauhlené, päty nízko posadené. Pri pohľade zozadu majú byť päty a podpätia absolútne rovné, labky nemajú byť vtočené ani vytočené.

 

Labky

Malé, okrúhle a pevné, prsty dobre klenuté. Vankúšiky sú hrubé a tvrdé. Vlčie pazúriky sa odstraňujú. 

 

Chvost

Obvykle úplne skrátený alebo prírodzene krátky chvost. Kupírovaný: obvykle úplne skrátený. Nekupírovaný: Nenápadný, keď stojí. Nízko posadený. Nikdy zatočený alebo nesený nad chrbátom, bez zrejmých slučiek. Dobre osrstený s bohatou hrubo textúrovanou srsťou. 

 

Pohyb

V kroku sa zadnými končatinami pohybuje ako medveď. V kluse bez námahy vykračuje s veľmi silným záberom, pričom sa končatiny pohybujú rovno v smere pohybu. Veľmi pružný cval. Pri pomalom pohybe majú niektoré psy sklon k mimochodu. V pohybe môže byť hlava nesená v prirodzenej nízkej pozícii. 

 

Osrstenie

Bohaté, tvrdej štruktúry. Srsť nie je rovná, ale huňatá, bez kučier. Podsada neprepúšťa vodu. Hlava je dobre pokrytá srsťou, uši a krk sú primerane osrstené, predné končatiny dobre dookola osrstené. Zadok je ešte väčšmi osrstený ako zvyšok tela. Kvalita a štruktúra sú dôležitejšie ako dĺžka srsti. 

 

Farba

Každý odtieň sivej, sobej tzv. „grizzle“ alebo modrej. Telo a zadné končatiny sú jednofarebné. Môžu, ale nemusia mať biele ponožky. Biele škvrny v tejto jednofarebnej časti osrstenia sú nežiaduce. Hlava, krk, predok a spodok brucha sú biele, s kresbou alebo bez nej. Všetky odtiene hnedej sú nežiaduce. 

 

Veľkosť

Psy 61 cm a viac, suky 56 cm a viac. Typ a harmónia sú najdôležitejšie a nesmú byť v žiadnom prípade obetované veľkosti. 

 

Chyby

Každá odchýlka od uvedeného sa má posudzovať ako chyba, ktorej hodnotenie priamo závisí od stupňa odchýlky. 

 

Poznámka

Psy musia mať obidva normálne vyvinuté semenníky úplne zostúpené v miešku.